- Dominika Milczuk
- Nowości
- 4 Polubienia
- 905 wyświetlenia
- 0 komentarzy
- sportpros, dieta, sport, pros, motywacja, zdrowe odżywianie, kurtki wodoodporne, fit, wodoodporna odzież, odzież sportowa, zdrowe przekąski, ciastka owsiane, chipsy z piekarnika, hummus, warzywne spring rolls, chrupiąca ciecierzyca, Polska, biało-czerwoni, piłka nożna
Kto z nas nigdy nie miał ochoty na przekąskę do filmu/serialu? Najczęściej sięgamy po te mniej zdrowe - chipsy, paluszki, krakersy, orzeszki w panierce, ciastka itp. A gdyby zastąpić wysokotłuszczowe, kaloryczne, przetworzone produkty zdrowszą alternatywą? To doskonały pomysł, za który organizm nam z pewnością podziękuję.
Poniżej przedstawiam kilka takich alternatyw. Przekonajcie się, jak łatwo zastąpić niezdrowe przekąski. ;)
- Chrupiąca ciecierzyca. Ciecierzycę z puszki lub słoika (możesz także kupić suchą i ugotować samemu) wypłucz dokładnie, dodaj łyżkę oliwy oraz ulubione przyprawy wg uznania (u mnie: papryka słodka, czosnek staropolski, szczypta soli, papryka ostra), wymieszaj dokładnie, wyłóż na blaszkę i piecz w 180°C do zarumienienia (około 15-20 minut). Ciecierzyca jest rośliną strączkową, która zawiera duże ilości białka, co może pomóc uzupełnić jego niedobory. A w dodatku jest bardzo sycąca, choć niskokaloryczna.
- Humus z warzywami. Można użyć gotowego humusu z dobrym składem, lub wykonać go samemu. Przepis jest bardzo prosty: ugotowaną ciecierzycę (albo tę z puszki) miksujemy dodając łyżkę pasty tahini, dwa ząbki czosnku, sok z cytryny oraz odrobinę oliwy i przyprawy – pieprz, sól i szczyptę kuminu. Zaś warzywa (ogórek, marchewka, papryka) kroimy w słupki i zajadamy się nimi mocząc w humusie.
- Warzywne spring rolls. Warzywa kroimy w słupki (papryka, ogórek, marchewka, cebula), sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, zawijamy w papier ryżowy moczony w letniej wodzie. Jemy uprzednio mocząc w sosie sojowym.
- Ciastka owsiane. Umieść w misce 200 g płatków owsianych (około 1,5 szklanki), 4 łyżki erytrytolu (ok. 60 g), 2 czubate łyżki mąki pszennej (ok. 45 g) i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Wbij 2 średnie lub mniejsze jajka, dodaj 100 g bardzo miękkiego lub roztopionego oraz przestudzonego masła. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki łyżką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj małe porcje ciasta, formując z nich kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Spłaszczaj kuleczki na papierze. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku (grzanie góra/dół) przez 15-20 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Wyjmij ciastka z piekarnika po upieczeniu.
- Chipsy ziemniaczane z piekarnika. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na cieniusieńkie, niemal przezroczyste plasterki mandoliną, czyli cieniutko krojącą tarką. Wymieszaj dokładnie w misce z niewielką ilością oliwy – w zależności od ilości ziemniaków. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na niej ułóż plasterki ziemniaków, następnie dopraw solą i wybranymi przyprawami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz w uchylonym piekarniku ok 7-10 minut, obróć plasterki na drugą stronę i piecz kolejne 7-10 minut. Jeśli nie są wystarczająco chrupkie, dosusz je jeszcze kilka minut.
Pamiętajmy jednak, że wszystko jest dla ludzi i raz na jakiś czas można pozwolić sobie na coś mniej zdrowego. Ważne, aby nieprzetworzone produkty stanowiły przewagę w diecie, a te przetworzone były tylko sporadycznym dodatkiem.
Zdrowe przekąski mogą być również dodatkiem do meczu, zastąp sklepowe chipsy domowymi i kibicuj w biało-czerwonych barwach z PROS SPORT!
Smacznego!
Komentarze (0)